Op 28 april 1729 ontstond rond 14.00 uur een grote brand in Horst. De tentoonstelling ‘Wat een ramp – Horst staat in brand’, gaat terug naar deze fatale middag en laat daarnaast de ontwikkelingen rond brand blussen door de eeuwen heen zien.
Op 28 april 1729 werd een deel van Horst verwoest door een grote brand. Binnen een uur tijd vielen veertig van de voornaamste huizen en dertig schuren, opstallen en brouwerijen ten prooi aan de vlammenzee. De bewoners konden alleen hun vege lijf redden.
De tentoonstelling gaat terug naar deze fatale middag en laat daarnaast de ontwikkelingen rond brand blussen door de eeuwen heen zien, met als pronkstukken twee brandspuiten uit de 19e eeuw. Tot in de 17e eeuw was men ervan overtuigd dat je bij brand alleen kon hopen en bidden dat het ging regenen of de wind zou draaien.
In de 18e eeuw werden de eerste brandspuiten uitgevonden. De afgelopen drie eeuwen zijn diverse ontwikkelingen geweest in de wijze van brand blussen. Van gedragen blusspuiten die gevuld werden met emmers, het gebruik van wielen om de brand sneller en gemakkelijker te kunnen bereiken, stoommachines en motorspuiten tot de huidige moderne brandweerwagens. ‘Wat een Ramp! Horst staat in brand’, is te zien van 15 t/m 30 oktober bij Openluchtmuseum De Locht.