Aspergesoep

Aspergesoep

De tijd van asperges is weer aangebroken. Wij kunnen in ons mooie museum dit jaar voorlopig geen heerlijke aspergesoep serveren (vorig jaar 3250 koppen soep). Dat doet wel een beetje pijn voor de echte liefhebber, zoals ook voor de vrijwilligers die daar met veel aandacht en liefde voor willen zorgen. Misschien vanaf 1 juli? Dan kan het nog even…

Om de pijn een beetje te verzachten wil ik hierbij een goed recept beschrijven. Het is het recept van de Locht en bedoeld voor een ketel van 18 liter. Dus als je een klein huishouden hebt of alleen woont, dan moet je de hoeveelheden even aanpassen.

* 3 kilo verse asperges (ze mogen ook uit de vriezer komen)
* 15 liter Melders water (niet smokkelen als je in Horst of Broekhuizen woont!)
* 2 grote uien
* 1 lepel knoflookpoeder (bijvoorbeeld de echte Verstegen Knoflookpoeder)
* 2 grote lepels groentenbouillon (bijvoorbeeld van Knorr)
* 1 pot Oscar aspergepasta,verkrijgbaar bij de Sligro. (of incidenteel bij Will)
* 1 bus Knorr aspergesoep superieur (1,125 kg)
* 1 liter slagroom

Breng het water aan de kook, blendeer de uien tot een papje, voeg het toe.
Voeg de bouillonpoeder en de knoflook toe.
Breng het geheel aan de kook en doe er dan de asperges in. De asperges moet beetgaar zijn (“Al dente”, zouden de Italianen zeggen).
De asperges met een schuimspaan in een aparte pan scheppen en afgesloten wegzetten (“nagaren”).
De Oscar toevoegen en met een garde roeren tot alles is opgelost. Het zelfde geldt voor de Knorr aspergesoep superieur. (Voor kleine hoeveelheden kun je ook de aspergeschillen koken, laten indikken en dit nat gebruiken als vervanging van de Oscar.)
Alles aan de kook brengen en blijven roeren met de garde, dan een 3 minuten doorkoken.
Met vuur of kookplaat in lage stand de slagroom toevoegen. De soep is nu mooi roomwit.
Als laatste de aspergestukjes toevoegen met het vocht en zachtjes roeren tot alles is opgenomen.
De soep is klaar. Smakelijk eten.

Het kan zijn dat de soep die je zelf maakt niet zo lekker is als bij de Locht. Dat komt omdat je de aparte omgeving van ons mooie museum mist. Maar het kan ook zijn dat er een geheim is van de kok van de Locht en dat zal hij niet prijs geven.

Will Thijssen