Museumdorp de Locht leeft van verhalen. We verzamelen verhalen van onze vrijwilligers, verhalen over het museum en verhalen over vroeger. Regelmatig worden hier nieuwe verhalen toegevoegd.
-
De Spaanse Griep in Meijel
De coronapandemie waarmee de wereld in 2020-2022 worstelde, kende 100 jaar geleden een voorganger: de Spaanse Griep. Het hoogtepunt van dat griepvirus lag in 1918 en trof vooral Europa zwaar. Miljoenen doden waren het gevolg, veel meer dan de Eerste Wereldoorlog maakte. Bijzonder aan de Spaanse Griep was dat het vooral mensen trof tussen 18…
-
Uitdrukkingen
Vanaf de 14e eeuw oefende de Schepenbank (voorloper van het huidige college van burgemeester en wethouders) het plaatselijk bestuur uit. Die Schepenbank bestond uit zeven, negen of elf door de plaatselijke (kasteel)heer aangewezen personen. De taak van de Schepenbank was onder meer alles administratief vastleggen, het aanstellen van de veldwachter, de bode, onderwijzer, vroedvrouw en…
-
Mijn eerste Heilige Communie, mei 1946
Het is weer communietijd, tenminste wat er nog van over is. In onze tijd deed de hele klas de eerste communie, zonder uitzondering. Hieraan ging een hele voorbereiding aan vooraf, vooral op school. De pastoor of kapelaan kwam één keer per week op school om over dit sacrament te praten. Ook de onderwijzer en onderwijzeres…
-
Onze tractoren door de jaren heen
Bij ons thuis hadden we een gemiddeld gemengd bedrijf van ongeveer 20 ha, voornamelijk magere zandgrond. Mijn vader heeft een groot gedeelte daarvan nog ontgonnen in de jaren 1933 tot 1938. We hadden een knecht en een meid die meehielpen op het land en in huis. Het land werd bewerkt met een paard en als…
-
De zelfbinder
Al jaren hebben we in onze collectie een zelfbinder uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Dit is een machine die het graan maait én met touw bindt tot bossen, schoof of garf genaamd. Deze zelfbinder is uniek want hij is uitgerust met een stokkenapparaat. Dat zorgt voor de geleiding van het graan door…
-
Een heel karwei! Bouw van de landbouwschuur 1993
Bij de gemeente wisten ze het dat wij intensief met het museum bezig waren. Het industrieterrein werd uitgebreid, boerderij Janssen (Verdellenplaats) moest plaats maken voor deze uitbreiding. Het was een oud pand, daarom kregen wij het aanbod van de gemeente om de oude schuur te verplaatsen, voor zover dit mogelijk was. Thijs Pubben uit Venlo…
-
De kapper
Bij de inrichting van het museum was men blij verrast, dat kapper Theo Kleeven uit Horst een aanbod deed om zijn museale kapperscollectie bij De Locht te plaatsen! Bij de Oudheidkamer in Horst was hier geen ruimte voor. Openluchtmuseum de Locht vond op zolder een geschikte ruimte om de complete verzameling een plaats te geven.…
-
Brand op De Locht 2015
Een geluk bij een ongeluk Piet Lenssen maakte een angstige gebeurtenis mee eind september 2015. Een brand die grote gevolgen had kunnen hebben voor het museum. Hieronder beschrijft hij zijn ervaringen en de gebeurtenis. In de beginjaren van het museum kwam de vraag naar voren hoe we de inbraak- en brandpreventie zouden gaan regelen. Het…
-
Ter vrome nagedachtenis aan Leonard Camps
Lees ook het verhaal over Bottermelkslei Onze goede Lei, geboren in Horst 10 mei 1889, is van ons heengegaan. Hij was een algemeen bekend dorpstype. Er was geen plechtigheid of hij was erbij. Of het een Kerkelijk feest was of een burgerlijk, een feest van ouderen of van jongeren, hij was erbij. Zelfs bij het…
-
Bottermelkslei
Sinds kort hangt in het restaurant, de spieker, een schilderij van Bottermelkslei. Bottermelkslei groeide op, op een boerderij tussen Melderslo en Horst op het open akkerland ‘Den Oetlegger’ genoemd. Diverse tuinders uit de omgeving hadden een perceel land op de Oetlegger. Zij kenden Lei goed want zijn woonhuis lag vrij midden in het gebied. Lei…