Op 20 april 1990 werden de deuren van ‘Streekboerderijmuseum de Locht’ na een jaar hard werken door vrijwilligers voor het eerst geopend. In het ontstaan van het huidige Museumdorp de Locht heeft Stichting Geschiedenis Melderslo een belangrijke rol gespeeld. De belangrijkste ontwikkelingen rond het ontstaan van de Locht lees je op deze pagina.
Stichting Geschiedenis Melderslo werd in 1979 opgericht door een groep mensen die als sinds 1973 actief was met de geschiedenis van Melderslo. De stichting legde de geschiedenis vast, maakte tentoonstellingen en organiseerde activiteiten, waaronder het succesvolle polsstokverspringen in het Vlasven. Hiermee werd een spaarpotje aangelegd, dat later goed van pas bleek te komen voor de realisatie van de Locht.
In 1987 organiseerde de stichting een tentoonstelling met foto’s uit Melderslo in de gangen van de basisschool. Als verlengstuk van de expositie werd op initiatief van Piet Lenssen in de gymzaal een tentoonstelling gemaakt van gereedschappen en werktuigen. Piet vond dat deze expositie permanent zou moeten zijn en lanceerde het idee om er een museum van te maken. Voorzitter Harry Litjens was meteen enthousiast en legde contacten met de gemeente, die ook interesse toonde.
In september 1988 ging het bestuur van Stichting Geschiedenis Melderslo akkoord met een verder uitwerking en realisering van het idee voor het oprichten een museum. Eerste prioriteit was het zoeken naar een locatie, waarbij uiteindelijk de boerderij van Sef Gubbels aan de Koppertweg in het vizier kwam. Met hulp van de gemeente, het Cultuurfonds van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, het spaarpotje van Stichting Geschiedenis Melderslo en de dorpsgemeenschap die meewerkte aan de restauratie kwamen de plannen rond en kon de boerderij worden aangekocht.


De restauratie ging van start op carnavalsdinsdag 1989. Het hele jaar werd hard gewerkt, ieder naast zijn eigen werk of bedrijf en ook tijdens vakanties. Vrijwilligers besteedden aan de restauratie in totaal 5400 uren eigen arbeid en 300 uren organisatie en administratie. Ondertussen werd op 24 november 1989 door Harry Litjens en Piet Lenssen Stichting Streekboerderijmuseum “DE LOCHT” te Melderslo opgericht. Begin 1990 is hard gewerkt om de restauratie op tijd klaar te hebben voor de opening op 20 april 1990. De feestelijke opening van het museum, waarbij burgemeester Romé Fasol en gedeputeerde Hilhorst de wentelploeg onthulden, kreeg de nodige publiciteit. Het museum werd de eerste maanden na de opening meteen goed bezocht.
Sinds de opening, inmiddels 35 jaar geleden, is De Locht gegroeid in omvang, kwaliteit en reputatie. Het museum is niet meer weg te denken uit Melderslo, de gemeente Horst aan de Maas en Noord-Limburg en heeft zich ontwikkeld tot een authentiek museumdorp. Uniek aan Museum de Locht is dat het al 35 jaar en voor 100% het werk is van vrijwilligers. Er zijn meer dan 250 vrijwilligers actief voor het museum en hiermee vervult het museum naast een informatieve en culturele functie ook een zeer belangrijke sociale functie voor de regio.