Verhalen van vrijwilligers

Jeu Stemkens

Jeu Stemkens

Via een oud-collega bij Océ kwam Jeu in 2019 bij de Locht. Bij Océ werkte hij als laatste op de afdeling Productie. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerpen en inrichten van productielijnen van R&D-apparaten gebaseerd op een voorraadbeheerssysteem en procesontwerpen. Met zijn kennis voelt hij zich thuis bij Collectiebeheer en het bijbehorende softwareprogramma Adlib. ‘Het is prettig dat ik mijn eigen werk kan indelen, bij de Locht kan werken en vanuit huis’, aldus Jeu. Hij is secretaris van de Commissie Veiligheid en Gezondheid. Deze commissie stelt richtlijnen op t.a.v. Veiligheid en Gezondheid, gedrags- en huisregels, reikt hulpmiddelen aan en stelt fysieke aanpassingen voor, indien nodig.

Jeu is verder voorzitter van het Repair Café in Baarlo, houdt van fietsen. En hij past een dag per week op de kleinkinderen.

Truus Knelissen

Truus Knelissen

Haar man maakt muziek en trad op bij de Locht. Daar hoorde ze dat er vrijwilligers gezocht werden. De kleinkinderen waren groot en ze wilde wat buitenshuis doen. Bij de Locht maakt ze sinds 2022 deel uit van de poetsploeg. Ze zijn met weinig, dus het is aanpoten.

Inmiddels heeft ze ook meegeholpen bij The Mystery tour en schoolactiviteiten. ‘Van het een komt het ander en dat bevalt me goed’, vertelt Truus.Eerder werkte ze op de administratie van een veevoederbedrijf. Ze wandelt en fietst graag, gaat wekelijks dansen en breit voor het goede doel.

“We hebben een fijn ploegje bij de Locht. Namens onze groepje doe ik een oproep”:

‘Kom erbij, man of vrouw, en poets met ons mee!’

Jan Huijs

Jan Huijs

Al 18 jaar is Jan Huijs actief voor De Locht. Hij begon als suppoost en rondleider. Later werd hij voorzitter van de stichting Vrienden van De Locht. Dat heeft hij elf jaar gedaan. Daarnaast heeft hij tien jaar lang activiteiten opgezet zoals het evenement in de sfeer van Montmartre en rond kersttijd de winterfair. Hij organiseerde de jaarlijkse oogstdag en zijn laatste evenement was het aardappelfestijn. ‘Ik beleefde het meeste plezier aan het organiseren van muziekoptreden. Ik heb alles overgedragen en nu help ik nog bij de landbouwgroep.’

Jan Huijs was champignonteler tot 1980 en heeft sindsdien over de hele wereld gereisd om adviezen te geven over champignonteelt.

Wat hem bindt aan De Locht is de agrarische setting, de geschiedenis van de regio en de sociale contacten.  

Theo Hesen

Theo Hesen

Theo kent De Locht al sinds de jaren 90. Toen hield hij de EHBO-koffers bij. In 2023 ging hij met pensioen en kwam hij terug o.a. als elektricien. Het eerste grote project was het aanpassen van de noodverlichting. “Toen ik hier rondliep zag ik dat het een en ander niet klopte. Ik heb vele ochtenden gewerkt om het aan te passen. Nu zijn we bezig de punten uit het veiligheidsrapport af te werken.”

Theo werkte 42 jaar bij Philips Medical Systems in Best en de laatste 18 jaar testte hij de veiligheid van producten op allerlei facetten. Al op jonge leeftijd was hij geboeid door de natuur en de bergen. Hij trekt er met de familie graag op uit om erin te wandelen en te fotograferen.

Ina van Opstal

Ina van Opstal

“Mijn grootste passies zijn spinnen en weven”’, vertelt Ina. “Ik was na 12 jaar vrijwilliger bij de diabetesvereniging toe aan iets anders. Ik ontdekte dat De Locht ambachtslieden zocht. Na het kennismakingsgesprek was ik meteen verkocht.”

Ze begon in 2021 met spinnen en weven maar hielp al snel Mirjam mee met de organisatie van de boekenweek, activiteiten voor scholen, themadagen en de zondagen. De combinatie van activiteiten en educatie hebben ze sinds september gesplist. De activiteiten vallen nu onder Ina.

In september organiseerde ze met succes de vlasdag. “Mijn droom is dat we draden gaan spinnen van onze zelfgekweekte vlas, daarmee lappen weven om er vervolgens kleding van te maken voor de vrijwilligers in Middeleeuwse boerderij. De eerste stappen zijn gezet”.

Jac Wijnen

Jac Wijnen

Vanaf de opening van museum de Locht is Jac vrijwilliger. Hij begon aan de kassa en in de bediening. Later kocht hij ook de drank in. Jac faxte zijn zelfopgemaakte bestellijst naar Drankenhandel Weijs. Hij was de laatste gebruiker van de fax. In de oude boerderij hadden ze al een winkeltje en hij zocht ook producten uit die ze daar konden verkopen. Nadat de nieuwbouw met entree en winkel is geopend heeft Wil Thijssen de inkoop overgenomen. Jac doet nu bijna wekelijks boodschappen bij de Sligro voor de horeca en de schoonmaak. Zijn vrouw Annie helpt hem daarbij.

Jac is verder nog drie ochtenden actief als conciërge op de basisschool in Melderslo. “Ik geniet van mijn kleinkinderen en de camping in Wanrooy. Ik ben graag onder de mensen”.

Mariëlle Meerts

Mariëlle Meerts

Mariëlle zocht afleiding in 2013 toen ze mantelzorger was voor haar man. Een koorlid uit Grubbenvorst tipte haar De Locht. Ze vond haar plekje aan de kassa en na het overlijden van haar man zit ze daar op zondag en woensdag. Al snel werd ze gevraagd om ook de kasstaten van de kassa en horeca in te voeren voor de boekhoudafdeling. “Dat vind ik leuk, het is soms lekker puzzelen. Ik heb nog diverse andere klusjes gedaan. De afwisseling van het kassawerk met veel contacten met klanten en vrijwilligers en het werk op kantoor bevalt me goed”.

Mariëlle woont nu in Venlo maar haar hart ligt in Grubbenvorst. Ze was secretaris van de harmonie aldaar en heeft veel opgepast. Ze gaat regelmatig op pad met haar clubje uit Grubbenvorst en puzzelt graag.

Truus Versleijen

Truus Versleijen

Via Amalia is Truus op de Locht begonnen als weefster. Ze geeft demonstraties op woensdag, doet mee aan kinderactiviteiten en is regelmatig ook op zondag achter haar weefgetouw in de boerderij te vinden. Truus heeft in 1994 samen met Piet Lenssen en Amalia dit weefgetouw in elkaar gezet. Het was een hele puzzel. Weven leerde Truus op de Vrije academie in Horst in de 80-tiger jaren.

Truus vindt het gezellig bij de Locht, houdt van de gesprekjes met bezoekers en is graag met kinderen aan de slag. En ze stimuleert kinderen eigen keuzes te maken en dingen te proberen. 

Samen met haar man had ze een champignonbedrijf. Nu is het werk gedaan en is ze bezig met de kleinkinderen en handwerkt ze graag.

Pascal Gordebeke

Pascal Gordebeke

Op zoek naar bezigheden naast zijn werk als ZZP-er in de ICT branche kwam Pascal toevallig bij de Locht terecht. Al gauw werd hij gekoppeld aan Dennis en samen zorgden ze voor het websitebeheer en deden ze DTP (Design) werk. In coronatijd werkte hij aan het opzetten en uitzenden van De Locht-live. Nu is hij betrokken bij het project ‘PC vervangen’. Het ICT systeem van de Locht is verouderd, zaken moeten vervangen worden en ze willen een goed en stabiel netwerk voor de toekomst bouwen.

Pascal: ‘Ik kan dit werk prima combineren met mijn professionele werkzaamheden en veel vanuit huis doen. We hebben een fijn clubje samen. We waarderen elkaars werk en alles loopt zonder al te veel gedoe.’ Pascal is 32 en woont in Venlo.

Lenie van Dijk

Lenie van Dijk

Ze hoorde dat De Locht ook kinderactiviteiten organiseerde. Toen was ze meteen van de partij. Ze doet mee aan activiteiten “Terug in de tijd” voor scholen. Maakt niet uit wat ze moet doen: wassen, broodjes bakken, kleien. Ze is van veel markten thuis. Met Kerst heeft ze voor kinderen en hun ouders verhalen voorgelezen. Ook de ouders genoten.

Lenie werkte in de verpleging, was vrijwilligster op de peuterspeelzaal en heeft zelf 5 kinderen. Nu vragen BO scholen haar voor themadagen, bezoekt ze mensen in Hof van Berkel, staat ze in de wereldwinkel te Venray en gaat voor IVN met kinderen de bossen in. “Bij kinderen en ouderen ben ik helemaal op mijn plek”, vertelt ze lachend. “En De Locht vind ik een fijne plek om te zijn.”

Ger Sanders

Ger Sanders

Ger is samen met zijn vrouw vrijwilliger vanaf 1992. Eerst wat klusjes gedaan en later is hij rondleider/suppoost geworden. “Ik hou van vertellen en groepen rondleiden is mijn passie. Ik heb er leuke contacten aan overgehouden en fijne dingen meegemaakt. Helaas zijn er nu minder groepen en dat mis ik.”

Ger was 43 jaar monteur bij PON/volkswagen. Hij heeft een oude kever helemaal opgeknapt en rijdt er nog mee. Zijn grote liefde is het restaureren van oude brommers. Hij knapt het technische gedeelte op en zijn zoon doet het plaatwerk. Een van zijn brommers staat in de vitrine bij de 70-tiger jaren expo. Ger is lid van het Brummeke en maakt met deze club vele toertochten. Hij fietst iedere dag en is graag actief met zijn vier kleinkinderen.

Marian Claassen

Marian Claassen

Marian is vanaf 2015 actief voor de PR. Het begon met het maken van foto’s op zondag. Die plaatste ze met een kort terugblik op het weekend op Facebook en later ook op Instagram. Toen de Locht meer activiteiten en evenementen ging organiseren, breidde haar werk uit. En ze ontdekte nog veel meer zaken bij de Locht die interessant waren om te posten op de sociale media. Eind januari 2024 stond een van haar foto’s van een kinderactiviteit voorop de Hallo.

Marian was directeur van de bibliotheek Horst-Venray. Zij is een enthousiaste fotografe, leest veel en houdt van allerlei vormen van theater en muziek en van wandelen. Ze roept iedereen op om foto’s, gemaakt op de Locht, naar haar door te sturen.

Piet van der Haas

Piet van der Haas

Piet brengt sinds een paar jaar zijn kennis en arbeid in op het gebied van biologisch telen in de vollegrond. Zijn tempo ligt hoog en hij kan veel fysiek werk verstouwen. Piet heeft Landschapskunde en recreatiebeheer gestudeerd (opleiding Larenstein, Velp) en vanaf 1983 bij Mertens in Horst gewerkt als adviseur/teeltbegeleider in de vollegrond. Hij maakte veel studie van bodemleven en -structuren. Voor de groei van planten begint alles bij een goede bodem, aldus Piet.

Hij sport nog iedere dag en was in 1978 Nederlands kampioen veldlopen. Voor de liefde is hij naar Baarlo verhuist en daar heeft hij vele functies. Hij is al 30 jaar voorzitter van stichting Volksfeesten en heeft stichting Baarlo Leeft (2009) opgericht. ‘Ja’, zegt hij, ‘ik ben beroepsvrijwilliger en een multitasker”.

Annegret Gubbels

Annegret Gubbels

Iedere maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen is Annegret om 8.00 uur op De Locht en zet ze koffie voor de vrijwilligers. Dat doet ze al acht jaar lang. Aanvankelijk heeft ze aan kinderprojecten meegedaan maar daar was ze toch niet op haar plek, te druk. Koffiezetten in de ochtend voor iedereen die vrijwillig komt werken en een praatje erbij, dat paste haar. Het was ook een fijne verandering ten opzichte van het werk dat ze eerder deed op een salarisadministratie. Het terrein van De Locht is haar vertrouwd. Haar opa en oma woonden vroeger in wat nu de museumboerderij is. Annegret woont vlak bij het museum en houdt van fietsen. Vroeger speelde ze tuba in een joekskapel. Deze bestaat helaas niet meer.

Harrie Janssen

Harrie Janssen

Tijdens een bezoek aan De Locht hoorde Harrie dat er onderdelen van de stuikmachine in de smederij ontbraken. Hij bood aan deze te maken en werd vrijwilliger. Zijn specialisatie is het maken van nieuwe onderdelen voor kleine machines die kapot of versleten zijn. Om dat te kunnen doen kocht hij een aantal metaalbewerkingsmachines toen zijn pensioen in zicht kwam. En zegt hij: ”Ik ben handig in het vinden en krijgen van spullen om deze te gebruiken voor de Locht. Verder ben ik als smid actief bij schoolactiviteiten en invaller voor diverse andere activiteiten. Harrie heeft werktuigbouw gedaan en bezit vaardigheden als metaalbewerker. Hij werkte 40 jaar als inkoper bij enkele machinefabrieken. Harrie fietst en wandelt graag. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en vier kleinkinderen.

Thea Garsen

Thea Garsen

Via een feestavond bij De Locht is Thea vrijwilligster geworden. Ze vroegen iemand om te helpen bij kinderactiviteiten. Ze knutselt zelf ook graag, dus het paste. Inmiddels helpt ze alweer 6 jaar mee op zondagen en tijdens vakanties. Ze zijn met 6 vrouwen en regelmatig overleggen ze welke activiteiten ze gaan aanbieden. Binnenkort gaan ze papierscheppen met de kinderen en in de papierpulp doen ze dan ook restjes van planten en dergelijke. Vroeger werkte Thea met mensen met een geestelijke beperking onder meer bij St Anna in Venray.

Thea past ‘s maandags op haar kleinkind. Ze houdt van tuinieren, kleding maken en rijdt graag auto. Met plezier maakt ze lange ritten en brengt ze mensen bijvoorbeeld naar Schiphol.

Gerri Vossen

Gerri Vossen

Ze is destijds gevraagd om als spinster bij de Locht te komen. Het was 40 jaar geleden maar ze had de slag van het spinnen snel weer te pakken. Naast spinnen heeft ze inmiddels ook allerlei andere klussen gedaan. Tijdens de coronaperiode hielp ze mee aan de 70-tiger jaren expositie met o.a. het fotograferen en beschrijven van de spullen. En ze heeft inrichting van de tienerkamers aangeleverd.

“Dat is het leuke van de Locht” vindt ze. “Je kan er doen waar je goed in bent maar je kan er ook veel doen wat je niet eerder hebt gedaan. Ik heb leren texen, meegespeeld in een film en nog veel meer. En daarbij is De Locht een fijne plek om te zijn.

Jac Verbeek

Jac Verbeek

Hij had een eigen glastuinbouwbedrijf waarin ook zijn broers zijn komen werken. 25 jaar geleden zijn ze overgeschakeld naar biologisch telen in kassen en hebben ze BioVerbeek opgericht. Vanwege zijn kennis is hij gevraagd om bij de Locht het biologisch telen in de kassen op te zetten.
“We hebben het beton uit de kassen gehaald en teeltaarde aangebracht. Samen met Mart Claassens telen we nu tomaten, komkommers en paprika’s. Deze grond heeft een grotere biodiversiteit dan de steenwol waar men eerder op teelde.” 

Hij is meerdere dagen op de Locht te vinden. De sfeer en de contacten zijn goed. Inmiddels met pensioen geniet hij van werken in zijn eigen tuin en hobbykas. Hij sport graag en vindt het omgaan met zijn kleinkinderen veel leuker dan gedacht.