Dit jaar zijn er al acht wolven geteld in Nederland. Op de Veluwe is een wolvenpaar actief. Die kunnen er voor zorgen dat welpen in Nederland geboren worden. Op 6 september 2018 meldt de Limburger dat de inwoners voorbereid moeten zijn op de komst van een wolvenfamilie in of vlakbij Limburg. Wim Tegels, de Limburgse wolvendeskundige is daarvan overtuigd. Tegels en de organisatie “Wolven in Nederland” vinden dat de provincies meer voorlichting zouden moeten geven over de wolf en schapenhouders meer zouden moeten stimuleren preventieve maatregelen te treffen.
Ondertussen blijken meer en meer Limburgers een tatoeage op hun lichaam te willen hebben van Naya en August. Deze twee wolven zijn vanuit Duitsland naar België gekomen – overigens is Naya inmiddels spoorloos en vermoedelijk gedood, evenals haar welpen -. In Limburg leeft het sentiment om ook in deze provincie wolven te “verwelkomen”, nu er ook in de naburige Hoge Venen (België) een wolf zou zijn gesignaleerd. Er zijn dus al fans van wolven vóórdat de eerste wolf is gearriveerd.

Wolven hebben ook een slechte naam. Waar komt die slechte naam vandaan?
Waarschijnlijk waren er 140.000 jaar geleden al wolven in Europa. Vanaf het moment dat de mens zich vestigde als landbouwer en vee ging houden, werd de wolf als roofdier beschouwd en dus als een vijand van de mens. Dat is zo’n 4.000 jaar geleden en vanaf die tijd werd er vermoedelijk jacht gemaakt op de wolf.
De wolf is niet alleen een schadelijk roofdier, maar wordt ook vaak afgeschilderd als een monster. We kennen allemaal het sprookje van Roodkapje en de wolf. Dat verhaal is opgeschreven door de gebroeders Grimm in de 19e eeuw, maar zij hebben het niet bedacht. Volgens historici zou dat sprookje al in de 1e eeuw na Christus zijn ontstaan in het Midden Oosten en het zou zelfs nog een oudere bron hebben in China. Maar de onderzoekers zijn er ook nog niet helemaal uit.
Wij kennen ook een oude tekst. In het Oude Testament van de Bijbel komt de wolf vier keer voor: twee keer als een slechterik en twee keer als de goedaardigheid zelf. En in het veel jongere Nieuwe Testament heeft de wolf een slecht imago. Bekend is de uitdrukking van de wolf in schaapskleren. In de Bijbelse tijd was een wolf in schaapskleren een valse profeet die zich voordeed alsof hij door God gezonden was en tegenwoordig is het iemand die er ongevaarlijk uitziet, maar het niet is. We weten dat Jezus zijn volgelingen schapen noemde en daar kon maar beter geen wolf tussen zitten.
Henk Steenbekkers
