Dit gebouw is nog vrij nieuw. Het is in 2012 ontworpen (Novares Architecten) en daarna gebouwd. Maar het ontwerp is niet modern. Dat zou vreemd zijn in ons openluchtmuseum. Denk maar aan de mooie kapel, ontworpen naar het voorbeeld van zeer oude kapellen.
De brouwerij is ontworpen naar het voorbeeld van Brouwerij De Kroon aan de Spoorstraat in Gennep. Ook de keuze van de gebruikte stenen is hierop gebaseerd. Wat is de geschiedenis van dat gebouw in Gennep?
Brouwerij De Kroon is gesticht door Sjang Mooren, geboren in 1868 in Gennep. Sjang trouwde in 1900 met Thea Goossens. Rond die tijd is Sjang begonnen als brouwer in het gebouw aan de Spoorstraat, nadat hij jaren in de leer was geweest bij zijn ome Henk, die een brouwerij had elders in Gennep.
Sjang had het pand aan de Spoorstraat gekocht van een orgelbouwer. Het gebouw was vooral geschikt omdat het een grote waterput bezat. Voor het maken van bier is veel water nodig.
Sjang werkte niet alleen, met Herman Hebben en Hanneske van der Lest vormden zij een team van brouwers. Zij verkochten het bier voor 7 cent per liter (dat is ongeveer 3 eurocent ). In de gewelvenkelder van het gebouw lagen de fusten van 100 tot 600 liter. Ze werkten dus met ruime voorraden.
Brouwerij De Kroon heeft niet lang bestaan. Aan het einde van de jaren twintig werd de zaak gekocht door de Limburgse bierbrouwer Brand uit Wijlre. De productie van bier werd verplaatst naar Zuid-Limburg. In het gebouw werd een elektriciteitszaak gevestigd door Thei, zoon van Sjang Mooren. Kleindochter Mies herinnert zich nog dat er in haar kindertijd grote beschimmelde bierfusten in een enorme kelder lagen.
Het pand bestaat nog altijd, maar er is niets meer dat doet denken aan een bierbrouwerij. Dan kun je beter naar de Locht gaan, daar vind je een sfeervol brouwhuis!
Chris Thijssen
Meer informatie:
http://dooijevaer.nl/artikelen/gennep-ruim-600-jaar-gennepse-biergeschiedenis.html
https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/gennep/kroon-de