Polsstokverspringen
Velen weten niet dat de opbrengsten van het polsstokverspringen, (fierljeppen) georganiseerd in de jaren 1977 tot 1990 door de Stichting Geschiedenis Melderslo, de financiële basis vormt voor de opbouw van Museum de Locht.
De eerste keer polsstokverspringen organiseren (1977) rond het Vlasven was een hele onderneming. Belangrijk was: hoe krijgen we het terrein rond het ven en de kasteelruïne in orde? Eerst gingen we twee avonden brandnetels maaien, daarna de rommel, oude fietsen en troep, uit het water vissen, het terrein was onderkomen. Hierna besloten we toch maar, er lag teveel rommel in, het ven leeg te pompen, zodat we de zwarte laag modder met een kraan er uit konden halen. Alles ging op transport naar een perceel land op het Meldersveld. De brandweer van Horst was bereidwillig en pompte het Vlasven de week vóór het evenement weer vol. Ook moest er een speciale aanloopsteiger gebouwd worden voor de springers, dus er werden steigerbuizen en planken geleend bij een aannemer.
Nationale Polsstokbond Holland
Intussen hadden we contact met de Polsstokbond Holland, die wilde graag hun favoriete sport promoten. We hadden ook in Vlist (Zuid-Holland) de jaarlijkse Nederlandse kampioenschappen bezocht. Zij zouden op de dag van het grote evenement naar Melderslo komen met een wagen met de speciale stokken en met ervaren springers. Ook de wedstrijdleiding zouden ze voor hun rekening nemen, enkele Nederlands-kampioenspringers boden zich aan mee te komen om de inleidende sprongen te maken. Er was een grote tent geplaatst voor de drankvoorziening, er werden ook ervaren biertappers ingeschakeld. Het koelen van de dranken gebeurde bij een tuinder in een koelcel.
Aanhangers vol met dranghekken en verkeersborden waren opgehaald bij de gemeente en geplaatst waar het volgens de vergunning nodig was. Het Jeugdhuis diende op de dag van het evenement als EHBO-post en toiletgebouw, hier moesten ook de entreegelden binnen komen. Vol spanning kwam de grote dag naderbij, een artikel op de voorpagina van het dagblad van Noord Limburg, met een foto van een door de lucht vliegende polsstokverspringer, sloeg wel aan. Het publiek kwam massaal opdagen op deze 3de zondag van juli, het was vakantietijd. De politie had het op deze dag druk met bekeuringen uitschrijven, ondanks de geplaatste verkeersborden stonden overal auto’s geparkeerd.
Melderslo was te klein
Zoveel toeloop was nooit vertoond, het dorp was te klein. Rond de 3000 bezoekers konden genieten van de pogingen van de moedige springers om droog de overkant van het Vlasven te halen. Niet alle springers lukte dit, tot grote hilariteit van de nieuwsgierige kijkers.
Tussendoor zorgde de blaaskapel van de fanfare voor stemmige muziek. De vaten bier en frisdrank moesten aangevoerd worden door een weiland, de 50-liter vaten rolden we via planken over een sloot naar de tent.( Op dit perceel ligt thans de Pastoor Teeuwenstraat en de Bongerd ).Het was dorstig weer, laat in de avond hadden we 45 vaten bier vertapt. Na afloop kregen de gastdeelnemers uit Zuid-Holland naast hun financiële vergoeding, ieder een Limburgse vlaai mee, als dank voor hun speciale inzet, een vriendschap was geboren.
Alle vrijwilligers waren na afloop doodmoe maar voldaan! Een ding was toen duidelijk, dit evenement was voor herhaling vatbaar, het was een gat in de markt!
Piet Lenssen